Close

TIPS & ADVIES

ONDERNEMEN VAN A TOT Z

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met wanbetalers. Volgens informatiebureau Graydon werd in 2014 een derde van de facturen níét tijdig vereffend – een ramp voor de meeste kmo’s. Want zonder voldoende liquide middelen wordt je groei in de kiem gesmoord. En loop je het risico dat je je eigen leveranciers niet op tijd kunt betalen … Bezorgen openstaande facturen jou ook kopzorgen? Doe dan je voordeel met onze 5 tips om je te wapenen tegen klanten die te laat betalen!

1. Stel een facturatieprocedure op

De beste manier om je administratie goed bij te houden? Een duidelijke interne procedure hanteren met elementen zoals:
– betaaltermijn van je facturen: onmiddellijk, binnen de 30 dagen, …
– verzendingswijze: digitaal, per post, beide, …
– tijdstip en voorwaarden eerste herinnering (vb. binnen de 8 dagen betalen)
– tijdstip en voorwaarden tweede herinnering (vb. verwijlintresten)
– ingebrekestelling
– al dan niet leveren van nieuwe diensten zolang er facturen openstaan
– …

2. Automatiseer je herinneringen

Aanmaningen sturen is vervelend, tijdrovend en tóch noodzakelijk: een herinnering vergroot de kans dat je late betaler alsnog zijn factuur vereffent. Gelukkig bestaan er softwareprogramma’s die automatisch betalingsherinneringen versturen, met een boodschap die je zelf bepaalt. Zo hou je meer tijd over voor je kerntaken.

3. Vermeld niet om de hoeveelste herinnering het gaat

Zet bij je aanmaningen nooit of het om een eerste, tweede, … gaat. De ontvanger denkt dan dat er geen haast bij is en er sowieso nog een volgende herinnering komt. Zorg er ook voor dat je dezelfde communicatiestijl hanteert als altijd. Schakel dus niet plots over op ambtenarenjargon als je anders vlot en informeel schrijft.

4. Neem persoonlijk contact op

Blijft je factuur openstaan ondanks digitale herinneringen? Misschien zag de klant je aanmaningen over het hoofd. Bel hem even op, en bevestig daarna je afspraken in een mailtje. Helpt persoonlijk contact niet? Stuur dan een aanmaning met de post.

5. Bedank na betaling

Zonder klanten geen bedrijf. Je houdt je klantrelaties dus het best positief. Bovendien bepaalt de laatste interactie vaak het oordeel van de klant over je bedrijf. Bedank hem nadat hij zijn factuur heeft betaald. Je begripvolle houding vergroot de kans dat hij de volgende keer wél op tijd betaalt.

Beter kwijt dan rijk

Heb je klanten die keer op keer je facturen te laat betalen en zo je bedrijf en je financiën onder druk zetten? Dan neem je best gewoon afscheid. De tijd en de energie die vrijkomt, besteed je beter aan goede klanten en de groei van je bedrijf.

Heb je nog vragen? Kan je een handje hulp gebruiken bij je facturatieprocedure? Laat de KMO strateeg je wegwijs maken! Contacteer ons voor een vrijblijvend intakegesprek en ontdek wat wij voor jou kunnen doen!

Happy Business!